ASMR, ik had er nog niet van gehoord. Althans totdat ik dit weekend al surfend over het internet stuitte op een aantal YouTube video’s met jonge mooie meiden die tussen het fluisteren in de microfoon door, met een borstel over een microfoon aaiden of met hun nagels over een geroosterde boterham krasten. 

Het zijn blijkbaar gouden tijden voor deze fluisterende vlogsters want hun filmpjes worden honderdduizend keren bekeken door mensen die op zoek zijn naar ontspanning of die niet in slaap kunnen vallen. Rood gestifte volle lippen, glanzende huid. Meestal zijn ze Amerikaans maar er is ook een hele populaire Dutchie die het woord ‘Dutch’ ook op een hele speciale manier de ether in fluistert. De filmpjes duren 20 minuten tot een uur. Ik hou het maximaal tien minuten vol, ondertussen schiet ik een paar keer in de lach en dan begint het me te irriteren. Maar naast deze irritatie voel ik ook een heleboel vragen opkomen. Waar komt deze enorme belangstelling vandaan? Waar zijn de luisteraars naar op zoek? Zijn het meer mannen dan vrouwen? Op onderzoek uit dan maar.

Ik lees dat het primaire doel van ASMR is om mensen te laten ontspannen. De geluiden zouden een ‘tingle’ achter in je hoofd en in je ruggengraat veroorzaken die prettig en relaxed aanvoelt. Op de video’s hoor je zacht gefluister of gesmak met lippen, je ziet langzame handbewegingen of hoort borstelende geluidjes, kloppende pollepels en het getik en zacht gekras van nagels over tafels of….geroosterde boterhammen.

Autonomous sensory meridian response (ASMR) is een ervaring die door kenners wordt gekarakteriseerd als een prikkelende ervaring op je huid die begint op je hoofd en dan naar beneden trekt naar je nek en je ruggengraat. Er is een enorme verscheidenheid aan geluidjes maar ze worden meestal op een repeterende, zachte manier overgebracht.

Meteen moest ik aan PRACHT beeld & geluid denken. Daar hebben ze de meest sensitieve speakers en soundbars. ‘Zinnenprikkelend geluid’ is wat ze beloven te brengen. Innovatie staat niet voor niks hoog in het vaandel bij deze design sote. Hoe leuk zou het zijn als ik JP uitdaag om wat geluidopnames te maken, mijn nagels zachtjes krabbend over de bekleding van de Montis bank? Of wanneer ik heel nabij opgenomen een biscuitje eet terwijl ik van zijn Jura koffie geniet? Wie weet zijn er wandmeubelen die zo ingenieus open en dicht vallen, dat het ook met een sensitieve microfoon een tinteling geeft op je achterhoofd?

JP vond dit idee leuk! Nee, nog beter gezegd: hij gaf er gehoor aan! Hij zei meteen: ‘De opname moeten we dan uiteraard laten horen in één van de PRACHT plekken, speciaal ingericht voor klanten om beeld en geluid en zitcomfort te ervaren’. Wie weet geven zijn soundboxen met mijn knapperende biscuit en nagels over rib velours zelfs wat kippenvel?