Hoorde u op dinsdag 14 januari knallen en schoten? Het waren Jean-Pierre Sanders (JP) en Rick Musters van PRACHT op jacht naar spectaculaire meubelitems. Het raakschieten vond plaats in Keulen. Daar waar de jaarlijkse internationale wooninrichting beurs wordt gehouden en trendwatchers, inkopers en ontwerpers samenkomen.

 

Ik heb nog overwogen met ze mee te gaan. Als interieurcolumnist en minstens meubelfetisjist zou je denken dat ik dat snoepreisje niet aan mijn poezelige neusje voorbij zou laten gaan. Helaas liep een en ander agenda-technisch anders, maar inmiddels besef ik: het was een levensgevaarlijke klopjacht! Ze hebben veel buit gemaakt, tig keer raak geschoten, the BIG FIVE is van hun bucketlist en ze hadden geen eens tijd voor het opeten van hun schnitzel. Afschuwelijk moet dat laatste zijn geweest.

‘Het was een vroegertje, zoals elk jaar’, vertelt Rick. ‘Om 6 uur zijn we in het donker gaan rijden en aankomst thuis was eveneens in het pikkedonker. Maar als ervaren beursbezoekers maakten JP en ik het ons aangenaam: stoelverwarming aan, gewapend met chocoladekoeken van de AH.’ JP: ‘Het is best een rit, maar gelukkig konden we als trouwe inkopers inmiddels recht voor de deur parkeren. Dat is wel lekker na al die jaren, zo’n vast plekje, want tienduizenden bezoekers parkeren die dag rondom het beursgebouw’.

Vragenvuur

‘Wat zoeken jullie daar nu eigenlijk? Kan de consument daar ook naar binnen? Waar jagen jullie op?’ Als doorgewinterde journalist weet ik ook te schieten, vragen in dit geval.

‘Nee’, schudt JP, ‘het is een beurs voor professionals en vakgenoten, hier mogen consumenten niet naar binnen. Inkopers zoals Rick en ik komen hier de trends aanvoelen, nieuwe innovaties ontdekken, zoals hoogwaardige stoffen of ingenieuze meubelontwerpen. We richten ons met name op merken die we al in de winkel hebben staan: Kettnaker, Indera, Cor, Interlupke en Miinu. ‘Onze BIG FIVE’, nu jij het als meubeljacht betiteld, Eva’. Oh, en Montis niet te vergeten. Die hebben we sinds 2019 eraan toegevoegd’. Rick, alias Rick Slimmerik voor collega’s vult aan: ‘En ‘De Ploeg’, een Nederlands stoffenmerk.’

The BIG Seven

Dus als ik goed tel zijn het the BIG SEVEN? ‘Ja,’ beaamt Rick, ‘we blijven trouw aan de zeven merken die we in de winkel hebben staan. Dat vinden we belangrijk, omdat op basis van ervaring we écht kunnen stellen: ‘deze merken voldoen aan al onze wensen’.

‘En die zijn?’ (ik schiet met scherp met deze diepgravende vraag). JP leunt naar achteren in zijn COR stoel en kijkt peizend naar boven. ‘Wat bij ons past is…kwaliteit, een item moet goed in elkaar steken, het gevoel dat er veel tijd en aandacht aan is besteed, innoverend, trendvolgend, dus altijd in ontwikkeling. Deze eisen bieden ons de zekerheid in kwaliteit voor onze klanten, met oog voor een goede prijs-kwaliteit verhouding’. Rick knikt instemmend en voegt (slim) toe: ‘En niet te vergeten een goede vertegenwoordiger per merk, dat vinden we ook belangrijk. Zo hebben we korte lijnen en een goede samenwerking’.

Jachttrofeeën

Hebben jullie dus veel buit gemaakt? ‘Jazeker hebben we dat’, zegt JP met een voldane twinkel in zijn ogen. ‘Nog niet alles is in de winkel, maar je ziet daar al -wijzend naar de muur – dat er is plaatsgemaakt voor een prachtige Kettnaker kast, special edition, genaamd de Soma. Ik draai mijn hoofd naar rechts en zie een veelbelovende leegte aan de wand met niet aangesloten elektra. Mijn soms ietwat te creatieve brein slaat op hol, want in plaats van de  Kettnaker Suma die JP in de catalogus toont, zie ik daar als het ware een jachttrofee hangen: ‘De Kettnaker Suma, geschoten in Keulen 2020, in één raak’, als bronzen plaatje eronder. ‘Deze wandkast heeft prachtige vitrineramen, dé trend die in Duitsland al zichtbaar is’, vult JP nog aan.

Neigen

Ondertussen zit Rick in een opvallend lekkere fauteuil en interrumpeert JP: ‘Oh, Eva, kijk!  Deze stoel waar ik inzit, die is al binnen! Het is de nieuwe COR-fauteuil, bekleed met alpacawol, genaamd de Cordia. Wil je eens proberen?’ Die alpacawol intrigeert mij, dus dat laat ik mij geen twee keer zeggen. Ik vlei neder in een ultieme zachte comfortabele luie stoel. Ja, je leest het goed: vier bijvoeglijke naamwoorden: ultiem, zacht, comfortabel en lui. JP: ‘En deze kan neigen!’. Ik kijk hem wat meewarig aan, neigen? ‘Neigen betekent meer dan kantelen, je kan de gehele zit, dus meer dan alleen de rugleuning, naar achteren neigen’. Dit werkwoord wil ik wel eens in de praktijk brengen. Ik ‘neig’ met één hand aan een hendel naar achteren en voel meteen een loomte over mij heen komen. Dit bewijst geheid: kwaliteit.

Agenten

JP en Rick vertellen enthousiast verder over hun bezoek. Over waarom Rick wél koffie kreeg aangeboden door Claudia en waarom JP niet. En hoe fijn het was de bekende gezichten per merken weer de hand te schudden, zoals de agenten: Srja van Indera, Camille van Cor en Kettnaker, Claudia van Interlupke, Rutger van Miinu, Linda van Montis en Ton en Marieke van De Ploeg, waar Brabantse gezelligheid meteen voelbaar was. Rick: ‘Dit soort warme contacten zijn belangrijk voor ons. Korte lijnen en vertrouwde gezichten. Daar is zo’n beurs ook goed voor.’ Beide heren zijn enthousiast over de Snooze van Indera: een elektrische bank. ‘Alleen komt deze pas in juni in productie, en niet eerder dan augustus in winkel’, licht JP toe. ‘Het bijzondere aan de Snooze is, dat de bank helemaal kan draaien, maar liefst 1.60 meter dat je naar voren draait richting tv. Eenmaal gedraaid komt het beengedeelte omhoog en het hoofdgedeelte eruit. Een echt bed als het ware. De techniek is niet zichtbaar en dat is uniek.

Gaandeweg is de lijst met jachttrofeeën lang. Het begint mij bijna te duizelen.

>>De bank Vick van Indera

>>De fauteuil Le Sac met prachtig cognac leer

>>De bank ‘Fauve’ in klein compact formaat

>>Bank Pilotis van COR

>>De wandkast Vita van Kettnaker met led verlichting, zilvergrijs eiken.

>>De Lilou planken van Interlupke, nu zodanig doorontwikkeld dat we een televisie eraan kunnen hangen. Nog niet in de winkel, maar ze houden ‘m in het vizier.

>>Miinu: Splash cocoa, een prachtig karpettenmerk. Hoogpolig, polyamidekarpet.

>>Miinu Denzel karpet: gemaakt van eucalyptusbomen, milieuvriendelijk en snel leverbaar.

>>Montis: nieuwe opstellingen zien van de Domino bank en bijbehorende tafeltjes en nieuwe stoffen.

>>Label: de bank Gigi, met de nieuwe stoere stof Mud. Onderstel in brons-bruin.

>>De Ploeg. Stoffenmerk. Bundels meteen al ingekocht en afgenomen.

Concluderend kan ik stellen dat JP en Rick niet stil hebben gezeten in Keulen. De half opgegeten schnitzel begin ik beter te begrijpen.

Meer informatie over Eva en meer blogs vind je hier.

Lees andere blogs