Hé Vetsak!! Ja, ik heb het over jou!
Vetsak. Een Afrikaans woord dat wij in Nederland allemaal verstaan. Ik kan mij er zelfs mee identificeren. Over een paar dagen vlieg ik naar de roze zee, en ik kan je verzekeren: met mijn winterse witte lijf met coronakilo’s voel ik mij ook een vetsak. Hoe kan ik in godsnaam in mijn ‘driehoekiedoekie’(Afrikaans voor bikini) daar gaan liggen zonnebaden zonder dat de ‘verkleurmannetjes’ (kameleons) nog meer van kleur verschieten? Maar genoeg over mijn zelfprojectie bij dit Afrikaanse woord, hoewel ik het Afrikaans er nog even inhoud in deze blog.

Neerploffen
Ik reed laatst op mijn ‘bromponie’ (scooter) naar Pracht. Onderweg kreeg ik een ‘papwiel’ (platte band) op de Korte Bosstraat, waardoor ik de laatste meters naar Pracht moest aanduwen. Hijgend liep ik de winkel binnen waar Jean Pierre, vriendelijk als altijd, mij verwelkomde. ‘Eef, je ziet eruit alsof je een koffie kan gebruiken?’. Bevestigend plof ik neer in de eerste de beste zitplek…het blijkt de ‘Vetsak’ te zijn, een geweldige zitzak waar ik helemaal in verzink.

Afrikaanse oorsprong
‘Asseblief’ zegt JP terwijl hij de koffie aanreikt. ‘Dankie’ antwoord ik op zijn Afrikaans. Nee, dat lieg ik. Ik weet op dit moment nog niet dat het een Zuid-Afrikaans merk is. Maar al snel neemt JP mij mee in zijn nieuwe collectie. ‘Vetsak’ is het nieuwe merk in de collectie van Pracht Interieur. De zitzakken vinden hun oorsprong in Zuid-Afrika, maar worden tegenwoordig geëxploiteerd via Duitsland. Ik slurp aan mijn koffie en luister aandachtig. Mijn man en ik gaan dit voorjaar een aanbouw omtoveren tot living, en ik zie de Vetsak al helemaal tot zijn recht komen.

Voor binnen en buiten
‘Ze zijn er in allerlei kleuren en stofferingen’, vertelt Jean Pierre enthousiast. ‘Ribstof, harig, beige, groen, je kunt het zo gek niet bedenken. Je kunt de hoes van de zitzak ook wisselen. Er zijn binnen als ook buitenhoezen’. Hoe leuk, ik zie het al voor me, dat de Vetsak ook in ons tuinhuisje staat…of ligt.. of nou ja…neergeploft kan worden neergezet…zijn. Snoezelend in de zon, met een bekfluitje (mondharmonica) en lekkere braai (barbecue).

Loungy modulaire bank
De vulling van de zitzak is zo heerlijk waardoor eruit komen bijna voelt als een straf. Toch krijgt Jean Pierre mij als een seekoei (nijlpaard) eruit getrokken en neemt mij mee. Hij toont nog meer van het merk. Naast de comfortabele zitzakken van Vetsak zijn er ook sofa’s. Een loungy bank die ook nog eens modulair is, waardoor iedereen hem naar eigen behoefte kan samenstellen.  

Chillplek
Ook deze bank kan door de wisselende hoezen zowel binnen als buiten worden geplaatst. Ik ben er meteen wild van. Als een kameelperd (giraffe) sta ik te huppelen. Deze sofa wordt ‘m, samen met de zitzak! Deze items garanderen precies wat ik voor ogen heb voor onze aanbouw: een loungy chillplek, met openslaande deuren naar de tuin waardoor we altijd even de zitzak of bank naar buiten kunnen zetten.

Poef!
Uiteraard zou Pracht Pracht niet zijn, wanneer zij  niet in staat zijn  licht met interieur te fuseren. Want terwijl ik samen met Jean Pierre sta te praten over de sofa die ook voor buiten kan worden gebruikt, stoot ik mijn neus op de The Meridiano floor lamp, ontworpen door Jordi Vilardell & Meritxell Vidal for Vibia. Het lijkt wel een poef, maar geeft ook nog eens licht. En ook verschillende soorten licht. Mijn hele focus wordt naar buiten getrokken, het voorjaar, de lente. ‘Ik krijg voorjaarskriebels JP, jij ook?’ Jazeker,’ knikt hij, 

Je merkt, ik ben al helemaal in de zomerse sferen door deze Zuid-Afrikaanse chillende items. Laat ik nu ook maar even mijn winterse lijf wat bruinen, zodat ook ik straks in het ensemble van Vetsak pas, maar dan vanwege een zomerse teint.

Sien joe gou, tata!! (en de volgende keer spreek ik weer Nederlands hoor!)

Meer informatie over Eva en meer blogs vind je hier.

Lees andere blogs