Weet u nog het Nederlandse televisieprogramma van de AVRO waarin een rondgang werd gemaakt langs historische Nederlandse en Belgische plaatsen? Ruim twintig jaar een perfect pauzemoment op televisie: mooie plaatjes uit dorpen, stadjes en steden, waar de tijd lijkt stil te staan. In maximaal tien minuten werd de kijker meegenomen naar plekjes die het ontdekken waard waren.

De eerste werd uitgezonden in 1972. Als kind, geboren in 1975, kreeg ook ik hier het een en ander van mee. Maar vermoedelijk had Sesamstraat of De Zevensprong mijn voorkeur. Later als puber kon ik het niet laten de titel ‘Ontdek je plekje’ een andere connotatie te geven. Ginnegappend met mijn zus vonden wij het een leuke vieze doordenker.

Zou Bergen op Zoom ook een PRACHT plekje te ontdekken hebben gehad? Ik zie Jean Pierre Stander al op een afstand roepen, ja hier hier!! Voordat ik zijn PRACHT Plekken zal bekijken, duik ik eerst het internet op. Ik tik in: ‘Ontdek-je-plekje-Bergen-op-Zoom’. En jawel, wat blijkt, ook Bergen op Zoom is de revue gepasseerd. Klik maar eens hier.

‘TV zoals het vroeger was’, zie ik in de ondertitel staan. Met de plechtige stem van Joop Scheltens en achtergrondmuziek van Tchaikovsky: Symphony No. 3 word ik meegevoerd langs Mattemburgh, het Markiezaat, de Gevangenpoort en de Sint Gertrudiskerk. Als pas neergestreken nieuwe Brabantse zijn het plekken waar ik nog niet allemaal ben geweest. Ik word door Youtube meegenomen langs de slaapkamers van de markies en markiezin en zie een vitrinewandkast staan met porselein uit China. Ook allerlei schilderijen en portretten geven het geheel een decor en allure.

Bergen op Zoom, een stad om trots op te zijn. Onlangs ontdekte ik nog plekjes die ik enige dagen later met dochterlief opnieuw gretig langsging. Boetiekjes, chocolade, theewinkels, schoenen, het vierkantje rondom het Markiezaat mag er zijn! Dit plekje werd persoonlijk door mij als nieuwkomer ontdekt en liet mij kwispelen als een enthousiaste toerist.

Hé!? Hoort u dat ook? Heel erg in de verte? ‘Hierrr!’ Hierrr!’ Oh, het is Jean-Pierre, die was ik bijna vergeten door al het schoon wat BoZ te bieden heeft. ‘Hier hebben we ook PRACHT plekken!’ Dat is waar, dat mag best gezegd worden. Zijn design store heeft speciaal voor klanten ‘Ontdek je Plekje’ PRACHT PLEKKEN gecreëerd om te ontdekken. Met ook wandkasten zoals de markies, maar in een ander jasje. En kunst maar dan digitaal…

Dus ik zou u vragen, stap ook hier eens binnen, vraag Jean-Pierre om Tchaikovsky over zijn soundbars te laten klinken, alsof u in de uitzending van AVRO stapt. Laat u meevoeren in kwaliteit, zitcomfort en kunst gepresenteerd via The Frame van Samsung. Mocht u niet kunnen wachten of digitaal een sneak preview willen hebben, er staan ook enkele animatie video’s klaar op de website van PRACHT-Wonen met duidelijke beschrijvingen. Ontdek hier uw eigen favoriete plekje. Welke heeft uw voorkeur?

Meer informatie over Eva en meer blogs vind je hier.

Lees andere blogs